En ole aiemmin omistanut kunnollisia vaellussauvoja, mutta viime kesän vaellusopaskurssin jälkeen päätin hankkia sellaiset. Aiemmin käytin sauvakävelysauvoja, mutta haastavammissa maastoissa ne ovat liian kevyet ja myös hieman liian lyhyet. Halusin laadukkaat sauvat, joilla voisi sekä vaeltaa että lumikenkäillä.
Addnature.fi-verkkokauppa sattui parahiksi tarjoamaan minulle mahdollisuutta tutustua johonkin heidän tuotteeseensa, joten käytin tilaisuuden hyväksi. Addnature ei kuitenkaan ole vaikuttanut tähän arvosteluun, vaan pyrin mahdollisimman puolueettomasti kertomaan omista käyttökokemuksistani.
Kaupan sivuja selatessa iski jo runsaudenpula, mutta nettiarvostelujen perusteella valitsin lopulta Black Diamondin Trail Ergo Cork -mallin. Tilaus oli helppoa, maksoin sauvoista postikulut ja toimitus saapui muutamassa päivässä kätevästi Matkahuollon toimipisteeseen.
Vaellussauvojen säädöt ja ominaisuudet
Ensivaikutelmaltaan sauvat olivat yllättävän tukevat ja jämäkät. Niitä on helppo säätää haluamaansa pituuteen FlickLock-lukituksen ansiosta. Lukituksia on kaksi, ja pituudessa on säätövaraa aina 140 cm:iin asti, mikä riittää myös syvempään lumeen mainiosti. Pakattuna sauvojen pituus on n. 74 cm, mikä ei ole lyhin mahdollinen mutta ihan riittävän kompakti. Sauvat saa kiinnitettyä rinkan sivulle ja ne mahtuivat sisään myös superisoon matkalaukkuuni. Sauvapari painaa 510 g, mielestäni tukevuuteen nähden suhteellisen vähän.

Käsihihna säätyy helposti ja kahva on miellyttävää korkkia. Helpossa maastossa ja kovemmalla lumella en yleensä kiinnitä lenkkejä käsiin ollenkaan. Syvemmässä hangessa, kivikossa ja jyrkissä alamäissä käsihihnoista on iloa, koska niihin voi tukea ja sauva ei tipu liian helposti kädestä, jos se sattuu jäämään kiinni johonkin.
Kahva on muotoiltu pieneen kulmaan, mikä helpottaa käden asentoa. Välillä tosin huomaan, että sauva kiertyy kädessä hieman sisäänpäin akselinsa ympäri. Käytännössä tämä ei kuitenkaan haittaa käyttöä, ja helpossa maastossa pidän kiinni pikemminkin kahvan päästä enkä niinkään itse kahvasta.

Sauvassa on kiinteänä pieni sompa, joka antaa jonkin verran tukea pehmeässä maastossa mutta ei jää häiritsevästi kiinni varvikkoon tai tunturikoivikkoon. Kesävaelluksen lainasauvoissani oli kiinteät lumisommat, joita sai jatkuvasti kiskoa irti pusikoista. Trail Ergo Cork -sauvojen mukana tulivat myös lumisommat, jotka sai ilahduttavan helposti paikoilleen pelkästään kiertämällä ne kiinni toisten sompien alapuolelle. Ne on myös helppo ottaa pois vaikka kesken retken tarvittaessa. Sauvojen piikit ovat jämäkkää metallia ja vaikuttavat hyvin pitäviltä.
Ensikokeilut metsässä, suolla ja lumella

Ensimmäisen kokeilun sauvojen kanssa tein lähes sulan maan testinä, mitä nyt kevyt ensilumi oli ehtinyt sataa eteläiseen Suomeen. Olimme vielä liikenteessä vaelluskengillä enkä ottanut lumisompia mukaan. Reittimme suuntautui metsiin ja kohmettumassa oleville soille Meikon ulkoilualueelle (voit lukea tarinan tuosta retkestä Karttaselaimen blogista).
Sauvat osoittautuivat verrattomiksi, elleivät jopa välttämättömiksi apureiksi suo-ojien ylityksissä. Niillä oli kätevää etsiä tukevaa laskeutumispaikkaa hetteiseltä ojanpenkalta, ja sauvoilla sai myös työnnettyä vauhtia hyppyihin. Enpä olisi tätäkään hyötyä ymmärtänyt ennen tuota retkeä! Lumisommat olisivat voineet olla jopa kätevät paikoin kostealla suolla, tosin ilman niitä matka kulki mukavasti varvikoissa, joita myös matkallamme pääsimme tarpomaan.
Marraskuun retkelle ei osunut erityisen vaativia nousuja tai laskuja. Kesän vaelluksella huomasin, että kunnollisista vaellussauvoista on erityisesti iloa kivikkoisissa alamäissä, kun selässä on 20 kiloa tavaraa. Voisin kuvitella ottavani myös lumisommat mukaan kesävaellukselle, koska ne on helppo kiinnittää tarvittaessa. Isommista sommista voi olla hyötyä jokien ylityksissä, koska sauva ei silloin luiskahda niin helposti pohjan kivien väliin.
Karkasin täksi joulusesongiksi Pallastunturille töihin ja otin tietysti lumikengät ja sauvat mukaan. Kerrankin pääsi avaamaan lumikenkäilykauden ennen vuodenvaihdetta! Olen ehtinyt testaamaan sauvoja täällä muutaman kerran, ja ne toimivat moitteetta. Toki sompa uppoaa jonkin verran pehmeään lumeen, mutta niin uppoavat lumikengätkin. Sauvoja on helppo käsitellä myös kintaat kädessä. Pääsivätpä nuo mukaan Laukukeron nousuunkin – jyrkässä rinteessä sauvasta on hyötyä sekä meno- että paluumatkalla.


Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen Black Diamondin vaellussauvojen laatuun ja käytettävyyteen. Odotan vielä testiä tunturin kivikkoisilla rinteillä rinkka selässä, jolloin sauvojen lujuus ja pito testataan kunnolla. Lupaavien ensikokemusten jälkeen uskon viihtyväni sauvojen kanssa sekä talven lumikenkäretkillä että kesän vaelluksilla!
Suunnitteletko vaellusta, mutta omissa suunnistustaidoissa olisi parantamisen varaa? Tule suunnistuskurssille, opi kartanlukua ja ota kompassin käyttö haltuun – lue lisää täältä!
JH says
Hienoa nähdä hieman kokemuksia vaellussauvoista suomalaisestakin näkökulmasta (jossa sauvakävelyä on kuitenkin harrastettu jo pidempään). Minä en ole sauvoja koskaan käyttänyt retkeillessä, mutta nyt voisin kuitenkin kokeilla. Taidan ottaa ensiksi kuitenkin käyttöön ihan sauvakävelyä varten aikoinaan ostamani parin ja katsoa tuntuuko ne kädessä oudoilta tuolla maastossa temmeltäessä :-)
Virva Niissalo says
Kiitos kommentista! Itsekin aloitin sauvakävelysauvoilla, eli hyvin voit kokeilla niillä. Tällaiset vaellussauvat ovat yleensä tukevammat ja pituutta kannattaa olla vähän enemmän kuin sauvakävellessä. Teleskooppivarsi on näppärä, voi säätää tarpeen mukaan. Erityisesti mäkisessä maastossa ja vesistöjen ylityksissä sauvoista on hyötyä, kun selässä on paljon painoa. Helpottaa tasapainoa ja jakaa rasitusta osittain ylävartalolle. Talvella myös syvässä lumessa oikein hyvät.
Mukavia vaelluksia!